Som på många andra områden i samhället har kriminaliteten tagit sig in i personlig assistans. Rapporter som regeringen fått från olika myndigheter visar till exempel att assistansanvändare inte får den assistans de har rätt till, att assistansbehov överdrivs och läkarintyg förfalskas. Gängkriminella utövar utpressning på många sätt.

STIL menar att det är viktigt att ta krafttag mot kriminaliteten.

– Det är bra att regeringen nu pratar om kriminalitet och inte om fusk. Under många år har assistansanvändare misstänkliggjorts för att fuska, säger Katarina Bergwall, vd för STIL Assistans.

Gps-övervakning är en farlig väg att gå

Utredningen som regeringen presenterat ska bland annat föreslå hur assistansersättning ska följas upp, kontroll av om assistansanvändare och assistent är på samma plats samt om anhörigassistans ska begränsas.

– Att till exempel säkerställa att assistansanvändaren och assistenten är på samma plats kan vid första anblicken låta som en självklarhet, men om det öppnar upp för att en statlig myndighet ska kunna gps-övervaka personer som har rätt till assistansersättning så är vi på en farlig väg. Fria medborgare har rätt till sin personliga integritet oavsett om man är i behov av assistans eller inte, säger Jonas Franksson.

– Vi vet också att rätten att kunna anställa en anhörig ofta är nödvändigt för att få livet att fungera. Fokuset borde istället ligga på att rensa bort oseriösa företag.

Uppföljningen av assistansersättning betyder i praktiken att omprövningarna återinförs.

– Vi behöver komma till rätta med behovsbedömningarna innan omprövningar eller uppföljningar kan vara aktuellt, säger Jonas Franksson.

Inskränk inte integriteten

Att motverka kriminalitet får inte leda till att integriteten för assistansanvändare inskränks, menar Katarina Bergwall.

– Det finns sådana åtgärder som är effektiva, säger hon.