Nya domar från HFD – hur påverkas du som har personlig assistans?
Nyligen kom tre viktiga domar från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som har väckt stor oro och frågor hos många assistansanvändare och assistansanordnare. Domarna innebär nya tolkningar kring ansvar, kontroll och rapportering inom personlig assistans. Vad betyder detta för dig som har personlig assistans – och hur tänker STIL agera?

Vad säger de nya domarna egentligen?
Kort sammanfattat innebär domarna att assistansanordnare bär ett tungt ansvar för att alla uppgifter till Försäkringskassan är helt korrekta. Det spelar ingen roll om eventuella fel beror på misstag, okunskap eller medvetna handlingar. Detta har lett till att många assistansanordnare nu väljer att införa kontrollerande rutiner, till exempel detaljerade genomförandeplaner eller tekniska lösningar för in- och utcheckning av assistenter.
Domarna innebär också att assistenter i praktiken förväntas agera som kontrollorgan – med krav på att upptäcka och rapportera eventuella avvikelser från beslut. Det kan i sin tur betyda att assistansanvändare hamnar i ett slags övervakningssystem. Detta strider mot LSS och hela grunden för personlig assistans.
Hur ser STIL på domarna?
Vi på STIL menar att domarna kan få allvarliga konsekvenser för integriteten och självbestämmandet i personlig assistans. Domstolen har tolkat lagen strikt och detaljstyrt, vilket riskerar att assistansanvändare hamnar under en obehaglig övervakning. STIL är tydligt kritiska till detta och vi kommer aldrig acceptera att personlig assistans blir ett övervakningssystem.
Vi vill också peka på att domstolen inte tog hänsyn till LSS-lagens förarbeten eller intentioner. Det gör att rättigheterna för personer med normbrytande funktionalitet riskerar att urholkas. Därför krävs politisk handling – nu.
Vad gör STIL nu?
På STIL jobbar vi intensivt med politisk påverkan för att förändra lagen så att den bättre skyddar assistansanvändarnas integritet. Vi vill bland annat ändra lagen från att man ska anmäla ”väsentligt ändrade förhållanden” till ”väsentligt ändrade behov”. På så sätt minskar risken för onödiga missförstånd och oro.
Vi fortsätter vårt arbete precis som vanligt. Det innebär bland annat:
- Självbestämmande: Våra kvalitetskontrakt är ett verktyg för att stärka dig som arbetsledare, inte för att kontrollera eller övervaka dig.
- Tillit: Hos STIL har vi förtroende för våra arbetsledare och assistenter, därför inför vi inga system för in- och utcheckning.
- Dialog och samarbete: Vi tror på en nära dialog mellan dig som har assistans och oss som anordnare. Eventuella frågor hanteras alltid direkt med dig, inte via dina assistenter.
- Ingen kontrollmodell: Vi gör inte juridiska eller medicinska tolkningar av ditt beslut – och vi förväntar oss inte heller att du eller dina assistenter ska göra det.
Frågor och svar om STIL och de nya domarna
Kommer STIL öka kontrollen över min assistans?
Nej, vi tror inte på ökad kontroll som lösning. Vi tror på tillit, samarbete och självbestämmande.
Behöver jag vara orolig för återkrav från Försäkringskassan?
Risken för återkrav finns, men STIL hjälper dig aktivt att förstå vad som gäller och hur du bäst undviker fel. Vi står alltid vid din sida.
Vad kan jag själv göra för att skydda mig?
Var noga med att kommunicera tydligt och regelbundet med oss. Vi hjälper dig gärna med råd och stöd så att du kan känna dig trygg.
Varför välja STIL som assistansanordnare?
När du väljer STIL väljer du trygghet, integritet och ett tydligt ställningstagande mot övervakning och kontroll. Hos oss kan du känna dig säker på att vi står upp för din rätt till självbestämmande och frihet i vardagen.
Se vårt webbinarie om domarna i efterhand
Kontakta oss gärna!
Har du frågor om domarna eller om oss som organisation så är du varmt välkommen att kontakta oss.