Genom sin karriär har hon varit drivande i frågor om rättigheter, tillgänglighet och jämlikhet, skriver Karolinska Institutet på sin hemsida. 

2023 belönades Margareta Persson med STILs pris Hjärter Ess för historiska pionjärinsatser i nedtecknandet av vår gemensamma historia. Formuleringen löd: 

”För att förstå sin samtid måste man kunna sin historia. För att veta hur man ska agera när mänskliga och medborgerliga rättigheter ifrågasätts och monteras ner så behöver man känna till den hårda kamp som har bedrivits för att uppnå dessa rättigheter. För att inte upprepa historiska misstag behöver vi kunskap om varför vårt samhälle ser ut som det gör.” 

Det finns många berättelser om bristande rättigheter för personer med normbrytande funktionalitet. Men historieskrivning och forskning är mycket eftersatt. Tvångssteriliseringar och sockerexperimententen på Vipeholm var exempelvis länge okända för allmänhet och forskare.

Böcker om funktionshinderhistorien

Margareta Persson har skrivit flera böcker om den svenska funktionshinderhistorien. I "Gamla synsätt spökar än" beskriver hon på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt hur människor, vars kroppar inte passar in i normen, betraktats och behandlats genom tiderna. Boken har på kort tid blivit ett standardverk inom fältet och hon har följt upp den med "Styvsystrar", som beskriver det dubbla förtryck som kvinnor med normbrytande funktionalitet ständigt utsätts för. Hennes tredje bok "Demokratins styvbarn" skildrar på ett genomgripande sätt den svenska funktionsrättsrörelsen för den breda allmänheten. Den senaste boken heter "Lämna bort barnet och glöm - om barnen med funktionsnedsättningar när välfärdssamhället byggdes".
 
Till Karolinska Institutets hemsida säger Margareta Persson: 
– Framför allt betyder utnämnandet att alla de personer som i mina böcker har berättat om sina liv med funktionsnedsättning får en sorts upprättelse över hur de har blivit behandlade. Det är egentligen de som borde ha blivit hedersdoktorer. Funktionshinderhistorien har varit sorgligt osynliggjord. Jag hoppas att den här hedersutnämningen kan bidra till att frågorna uppmärksammas.
 
Margareta Persson promoveras till hedersdoktor i Stockholms stadshus den 16 maj i år. 

Läs mer på Karolinska Institutets hemsida.