Hur bestäms beloppet för assistansersättning?

Men hur bestämmer regeringen timbeloppet för assistansersättning? Det är faktiskt inte helt tydligt. Regeringen redovisar inte detaljerna bakom sina beräkningar, men vi vet att de senaste årens höjningar inte ens täckt de avtalade löneökningarna för personliga assistenter. I kombination med hög inflation har det gjort att det är svårt att få pengarna att räcka till.

På STIL arbetar vi, tillsammans med arbetsgivarorganisationen Fremia, för att höjningarna ska spegla verkliga kostnadsökningar. Vi förespråkar en indexering av ersättningen, så att den automatiskt anpassas efter faktiska kostnadsökningar, något som regeringen nu har lovat. Vi arbetar också för att få kompensation för de år där höjningarna har varit otillräckliga.

Vilka kostnader ska assistansersättningen täcka?

Assistansersättningen ska täcka alla kostnader relaterade till din personliga assistans. Det är:

  • Löner och OB-ersättning för assistenter
  • Utbildning av assistenter
  • Assistansomkostnader, som resor och mat
  • Arbetsmiljö- och personalomkostnader
  • Administrativa kostnader

Assistansersättningen måste också täcka löner för arbetstid som inte ger rätt till ersättning. Det är till exempel lön under möten och utbildningar, eller vid schemaändringar på kort varsel.

På STIL har du en egen budget, där du själv bestämmer hur mycket som ska gå till varje kostnad. Största delen av ersättningen går till löner – snittet ligger på omkring 88 %, vilket motsvarar cirka 301,50 kronor per timme år 2025. STIL tar även ut en administrationsavgift på 8 %, vilket är 27,41 kronor per timme

Vad kan du göra om assistansersättningen inte räcker?

Om assistansersättningen inte täcker alla dina kostnader kan du ansöka om ett förhöjt belopp. Detta ger upp till 12 % extra, vilket innebär att du kan få maximalt 383,69 kronor per timme.

Du kan ansöka om förhöjt belopp för:

  • Speciella kompetenskrav hos assistenterna
  • Höga utbildningskostnader
  • Långa introduktioner av nyanställda
  • Höga OB-kostnader

Om du beviljas förhöjt belopp måste du varje månad redovisa hur ersättningen har använts. Det är viktigt att hålla sig inom det godkända beloppet, annars kan du bli återbetalningsskyldig. Din assistansanordnare, som till exempel STIL, kan ge dig stöd att både ansöka om och redovisa förhöjt belopp.

Varför är inte lönerna för personliga assistenter högre?

Det är inte bara själva grundlönen som ska betalas. Det är också saker som semesterersättning och OB-ersättning, eller kostnader för exempelvis traktamente om dina assistenter reser i tjänsten. Beroende på hur ditt schema ser ut, hur du lever ditt liv och dina personliga assistenter ålder varierar dessa kostnader. Dessutom tillkommer arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, som motsvarar cirka 38 % av bruttolönekostnaden.

Till exempel, om du har assistans dygnet runt och din assistent har 150 kronor i timlön, kostar det i verkligheten runt 316 kronor per timme när alla avgifter och tillägg räknas med.

Behöver du hjälp med assistansersättningen?

Har du frågor om assistansersättningen eller vill ha hjälp att ansöka om förhöjt belopp? Hör gärna av dig till oss på STIL – vi finns här för dig!

Det finns 0 fel i formuläret